Like milk, but for humans.

När jag var barn drack jag enorma mängder mjölk. Förutom till mina cornflakes och i Oboy drack jag ytterligare flera glas om dagen. I mina tidiga tjugoår sade mamma och pappa ofta att all deras mjölk blir för gammal nu när jag har flyttat hemifrån.
När jag var runt 30, kanske 31 bestämde jag mig för att testa havremjölk. Sojamjölk var absolut vanligast, men det fungerar inte så bra för mig då jag ofta får allergiska reaktioner som en direkt följd av en sojalatte, sojayoghurt el. liknande. Lika bra att köra på havre då.

Havremjölk är nu det enda jag dricker i mjölkväg. Kanske smakade det lite mer havre de första gångerna jag provade, jag minns inte, men det gör det definitivt inte nu. Varför sitta och tänka på hur likt eller olikt det är vanlig mjölk? Det ger sig. Oatlys & ICAs egna havredryck är helt fenomenala och går att använda precis som vanlig mjölk.
I matlagning, i kaffet, i pannkakorna eller precis som det är. Hur gott som helst. Till på köpet är det bra för din kropp. Havre innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och protein.
Havredrycken är också (ofta) berikad med kalcium så att dricka den mjölken är verkligen precis som att dricka ”vanlig” mjölk.

Forskningen har under 2014 återigen visat att komjölk kan leda till både det ena och det andra. Det här med starkt skelett och starka ben och ”mjölk är det enda sättet att få i sig kalcium” har fallit lite åt sidan och istället överöses vi med uppgifter om att hög konsumtion av mejeriprodukter kan leda till prostatacancer (Norden har extremt mycket högre antal fall än resten av världen. Vi dricker ganska mycket mjölk och kopplingen är nu klar som korvspad…) och att kvinnor i övre medelåldern definitivt inte ska dricka ”vanlig mjölk” i samma utsträckning som tidigare då kroppen inte kan hantera det och risken att dö i förtid ökar. Laktosfri mjölk ska enligt uppgift vara ”mer okej”.

Jag undrar följande. Varför envisas med att dricka komjölk/laktosfri mjölk när Moder Natur bjuder på så himla goda alternativ? Mjölk som tillverkas utan att miljoner kor ska få stå och trängas, utarmas och leva max en fjärdedel av sin normala livslängd – allt för att vi ska få mjölk i glaset? Det finns lantmjölk säger du? Ok, är det lantmjölk du får i din cappuchino också? Är det lantmjölk som är grunden i alla dina mejeriprodukter? Lite tveksamt där.

Jag säger – våga vägra komjölk! Drick havremjölk och få en frisk kropp och ett gott samvete! Oatlys slogan kunde inte varit bättre: ”Like milk, but for humans”.

Nyttiga länkar i ämnet: 
Mjölk kan korta livet
Ökad risk för prostatacancer
– Mjölken förlorar sin status?

Havre
Hur nyttigt är havre?
Oatly bemöter kritiken från LRF

Melkkarussell
Kofabrik i Tyskland. Bild lånad från Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.